NORMELE UNIUNII EUROPENE
Spre deosebire de impartirea pe niveluri de cunostiinte ( incepatori, mediu, avansat ), Uniunea Europeana a elaborat norme specifice pentru evaluarea nivelului de limba engleza.
Normele europene pun accentul pe ce poate sa faca un vorbitor – ce abilitati are la vorbit, inteles, participat la o conversatie ,scris, citit si arata cat de bine poate sa faca vorbitorul aceste lucruri, precum si cat de corect. Daca impartirea traditionala in cunoscator de engleza la nivel incepator, mediu sau avansat se pasteaza inca in sitemele de predare si in alcatuirea materialelor de predare, majoritatea angajatorilor UE se ghideaza in aprecieri dupa aceste norme europene. In loc sa spunem ca X are notiuni elementare de limba engleza, vom spune ca X are nivelul de engleza A2 .Sistemul acestor norme UE nu se axeaza pe cunoasterea teoretica a limbii ci pe cea practica. Multe companii europene si multe institutii de invatamant din Europa de Vest cer angajatilor sau studentilor/ elevilor sa posede anumite competente lingvistice in limba engleza – de exemplu, minim B1, ca o garantie a capacitatii acestora de a se integra in societate. Cu cat cerintele si gradul de inter-relationare al jobului respectiv sunt mai sofisticate cu atat si cerintele sunt mai mari – de exemplu, pentru joburi ca farmacist, avocat sau medic, este necesar un minim B2 ,deoarece o eventuala eroare de comunicare poate avea repercusiuni insemnate asupra clientilor/ pacientilor/colegilor de munca si le paote afecta acestora viata / sanatatea.
Mai jos aveti impartirea nivelelor de competenta lingvistica in functie de normele UE . Este cel mai exact sistem de evaluare lingvistica in limba engleza si are avantajul ca se afla la indemana oricui sa se auto evalueze si sa inteleag cat stie dintr-o limba ( cat cunoste teoretic si cat practic ).
Va invitam sa parcurgeti tabelul si sa va auto evaluati !